Novi Sad
24.02.2011.
12:07 > 10:37
Zakonske regulative koje se tiču proizvodnje i prodaje nekih domaćih proizvoda se polako usklađuju sa standardima Evropske unije, ali domaći proizvođači su još daleko od ispunjavanja propisanih uslova.
  • Scotch Bonnet

    27.02.2011 09:55
    Guslar
    Anonimuse meni ne samo da se povraca od takvih kao ti nego sam hronicno bolestan od vase poremecenosti teskog nedostatka inteligencije.

    Ima dosta clanica EU gde je proizvodnja alkohola dozvoljena uz neki nadzor kako se narod ne bi potrovao. Setite se samo "Guslara" i raznih rakandzi na bazi masne sode pa ce vam biti jasnije zasto mora da postoji barem neka kontrola nad proizvodnjom. Inace Bns je opisao pravo stanje u kakvom se nalazi nase vocarstvo i vinogradarstvo. Pretnja proizvodji rakije na nasim prostorima nije EU vec vlada Srbije koja kao sto kaze gospodin Djuric nije sposobna ni zakom da napravi za ovakav vid industrije jer nema strucne kadrove i znanje. Kao i uvek.
  • bns

    25.02.2011 09:34
    "...iz vrsca stize glas..."
    Mislim da nisu tehnilozi ti koji bi trebalo da određuju vreme berbe, već inženjeri voćarstva i vinogradarstva, ili sami proizvođači. Radi se o tome da se kvalitetna rakija može proizvesti samo od voća koje je ubrano u tehnološkoj zrelosti kada se postiže najkvalitetnija organoleptika. Potpisujem da tehnolozi to ne umeju da odrede, jer oni tokom svog školovanja ne izučavaju sortiment, ne izučavaju biologiju i tehnologiju uzgoja voćaka, već je akcenat njihovog školovanja na preradi sirovine, a ne na proučavanju sirovine. Time se bave inženjeri voćarstva. Ali kako je kod nas sve naopako, onda se desi da trenutak berbe zahpravo određuju medicinari i pravnici - vlasnici vinograda.
  • 25.02.2011 09:12
    Kad u EU pocnu da jedu g....a nek jave da i mi pozurimo za njima! Povraca mi se vise i od Evrope i zapadnih vrednosti sto im se vise priblizavamo sve nam je gore!
  • "...iz vrsca stize glas..."

    25.02.2011 07:12
    nastavak
    ..sada su neki drugi vlasnici tog vinogorja,vrlo mali broj vinogradara je nekako uspeo da opstane tokom minulih decenija npr Sr.Kamenica,Sr.Karlovci...sa dobrim kvalitetom vina i rakija.Ako se "malim" proizvodjacima isplati da rade i imaju kvalitet po standardima EU,trebalo bi im dopustiti da sami izvoze svoj proizvod itd
    Fr je poznata po vinu,postoje veliki i osrednji vinogradari ali zato svi sami sve orade,i tacno se zna koje je vino dobro,bolje i najbolje, jer na etiketama flasa postoje svi podaci o proizvodjacu, od kada je proizvodjac,to su generacijski vinogradari,tehnologija vina je takodje stara,imaju i svoje tehnologe,a provera kvaliteta vina od razlicite sorte grozdja je svakom pristupacna i od tehnologije se ne pravi svetinja,kod nas i medecinsko osoblje ima vinograde,ima tehnologe a vino opet nije dobro...
  • "....iz Vrsca stize glas...."

    25.02.2011 06:52
    @bns
    Je u potpuno u pravu,jer danasnji -veci % vocara i vinogradara,govorim o vocarstvu i finogorju Srema,a imaju po vise jutara zasadjenih vocki i cotoa vinove loze, ne znaju ili jako malo znaju o vremenu berbe grozdja itd, i tada uzimaju tehnologe, a nasi tehnolozi, nez svi, nisu dovoljno upuceni u svoju struku, jer NISU nikada stvarno u toku sticanja znanja radili praktican ra u vinogradima i vocnjacima, ili izuzetno malo su bili na terenu,..nekada -dosta davno-je Srem bio poznat po dobrom raznovrsnom vinu rakiji,i nekada se to znanje prenosilo sa kolena na koleno,sami su vinogradari pravili vino,rakiju izuztnog kvaliteta i sami izvozili van u druge najblize zemlje....
  • Uncut

    24.02.2011 21:11
    Samo napred
    Prvo sam bio skeptik prema ovom zakonu...ali kakvu sve brlju pijemo u zadnje vreme...podrzavam zakon !
  • bns

    24.02.2011 15:09
    Sama sam inženjer voćarstva i vinogradarstva. Problem je u tome što se ovi propisi ne primenjuju - naime, proizvođač mora da unajmi tehnologa. Tehnolog fakat ništa ne radi. Normalno tehnolog bi trebao da je u voćnjaku, da odredi momenat berbe, što zaista mali broj tehnologa zna i ume, pa onda to proizvođači rade sami, a tehnolozi se samo potpisuju u nekim dnevnicim akoji se vode. Nadalje, trenutak kraja vrenja može da se određuje hemijskim metodama što je abnormalno skupo, red veličine 4000-5000 dinara po analizi. Ne može proizvođač za svaku kacu to da plaća. On nema jednu veliku kacu, već više manjih pošto voće sukcesivno dozreva. Ovi propisi su potpuno debilni i smišljeni su za velike proizvođače voćnih rakija, a ostali će propasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna